👤

İsenin değili nasıl alınır?

Cevap :

İse bir mantık terimidir ve şu şekilde gösterilir : =>

Bu ifadenin direk olarak değili alınmaz ancak dönüşüm ile değilini almak mümkündür .

İse ifadesini ( => ) veya ( V ) ifadesine çevirmek mümkündür .

Örnek önerme :

(p=>q)'

(p'Vq)'

(p^q') olur .

@kerem

atamizindeyiz

☆MERHABA☆

• İse bağlacının değili değil de ise bağlacını sadeleştirerek veya bağlacına çevirme olayı var onu şu şekilde yapabiliriz.

•İse bağlacı (=>) nı veya (v) bağlacına çevirebiliriz.

☆Mesela p => q önermesi olsun aradaki ise'yi veya'ya çevirelim.

☆İse'yi veya'ya çevirirken hipotezin (varsayımın) değilini alırız, araya veya (v) bağlacını koyarız, hüküm (yargı) aynı kalır değişmez.

☆Hipotez (varsayım) p'dir yani bağlacın solundaki elemana hipotez (varsayım) denir. Hüküm (yargı) ise bağlacın sağında kalan elemandır yani q'dur.

Hadi p=>q yu p'vq ya çevirelim...

=》 p=>q = p'vq

Hipotez ve hükümü aklında tutamayacak isen şöyle deyebiliriz: birincinin değilini al, araya veya (v) koy, diğerine dokunma aynı kalsın.

☆ Bunun matematiksel gösterimi p=>q = p'vq dur.

Anlamadığın bir yer olursa sorabilirsin. İyi çalışmalar. :)