Cevap :
Cevap:
C) 16
Adım adım açıklama:
Kosinüs teoremini kullanarak aradaki açının cosinüsünü bulacağız ve ikinci üçgende de aynı teorem yardımıyla x'i bulacağız.
a² = b² + c² -2bc.cosα
C açsının yarısına α dersek
24² = 18² + 12² - 2.18.12.cosα
576 = 324 + 144 - 432.cosα
576 - 468 = -432.cosα
108 = -432.cosα
cosα = -108/432
cosα = -1/4
Şimdi aynı teoremi sağdaki üçgende uygularsak,
x² = 12² + 8² - 2.12.8.cosα
x² = 144 + 64 - 192.(-1/4)
x² = 208 + 48
x² = 256
x = 16
Cevap:
C
Adım adım açıklama:
Kosinüs teoreminden yapılıyor.
ACB ve ACD açısına y diyelim.
teoreme göre ;
24² = 18² + 12² - 2. 18. 12. cosY hesaplarsak
576 = 324 + 144 - 432.cosY
576 = 468 - 432.cosY
eşit olabilmesi için cosY değerinin -1/4 olmadı gerekir.
şimdi 2. üçgen için hesaplama yapmamız lazım. yine kosinüs teoreminden.
x² = 12² + 8² - 2. 12. 8 -1/4 ( cosY nin değerini bulduğum için yerine yazdım )
x² = 144 + 64 - - 48 ( iki eksi bir artı yapar )
x² = 144 + 64 + 48
x² = 256
x² = 16