x+y = 6
(x÷y-3) +( y÷x+3) = ?
![Xy 6xy3 Yx3 class=](https://tr-static.eodev.com/files/de5/545e1d68083d45b9b1f792bc189c15ed.jpg)
Burada iki değişken (x ve y olmak üzere) vardır. Bu tip soru kalıplarında tek değişken ile çalışmak en kârlısı ve zahmetsiz olanıdır. x değişkenini y'ye bağlı yazmak ya da y değişkenini x'e bağlı yazman fark etmez istediğini kullanabilirsin. Ben x değişkeni üzerinden gideceğim.
x+y=6 verilmiş, y'yi karşıya atarsam şunu elde ederim:
x=6-y
Artık soruda x gördüğüm her yere 6-y yazmalıyım. Soruyu artık çözebiliriz.
6-2y / y-3 kesrini elde ederiz.
Pay kısmını -2 parantezine alalım.
-2(y-3) / y-3 kesrini elde ettik. (y-3) çarpanları sadeleşirse cevap -2 olur.