Cevap :
Cevap:
- x=2 olarak bulunur. ^^
Adım adım açıklama:
⚘➡ Öncelikle parantez önündeki sayıları parantez içine dağıtalım. (yani çarpalım):
- 3(x-2) = 3x-6
- 2(-x+2) = -2x+4
- 7(-2x+4) = -14x+28
⚘➡ Şimdi bu şekilde tekrar yerlerine yazalım.=> (3x-6) - (-2x+4) = -14x+28 . Ikinci parantezin önündeki eksiyi içeri dağıtalım.
- -(-2x+4) = 2x-4 tekrar yerine yazalım.
3x-6 + 2x-4 = -14x + 28
=> 5x - 10 = -14x+28 = -14x' i sola +14x olarak, -10u da sağa +10 olarak gönderelim.
=> 5x + 14x = 28+10
=> 19x = 38 ve x=2 olarak bulunur.^^ Çözüm ekte de verilmiştir.
☆☆
⚘➡ Benzer Soru Çözecek Olursak: 2-3.(x+2) = (3-7).4 denkleminde x'i bulalım. Öncelikle parantez içlerinde işlemleri yapalım, dağıtmamız gerekenleri dağıtalım. :
- 2-3x-6 = (-4).4
- -3x-4 = -16
- 12 = 3x ve x=4 olarak bulunur.
#TinkerBells
![Görseli göster TinkerBells](https://tr-static.eodev.com/files/dee/fc4ee8734fb5fefc4ef0a4542ac141ad.jpg)
3(x - 2) - 2(-x + 2) = 7.(-2x + 4)
= > ilk önce bütün parantezi ifadeleri dağıtıyoruz.
- 3(x - 2) = 3x - 6
- - 2( - x + 2) = + 2x - 4
- 7( - 2x + 4) = - 14x +24
Yeni ifademiz 3x - 6 +2x = - 4 - 14x +28 olur. Burada yapacağımız benzer terimleri bir araya toplamak olucak. Benzer terimlerimiz ise 3x, +2x, bunları topluyoruz. 3x + 2x = 5x olur. Bu sefer de 6 ve - 4 arasında ki farkı hesaplıyoruz. Bu da 10 olur. Bildiğimiz gibi Denklemler de değişkenin yeri ve işareti değişir. Burada ki degiskenimiz - 14x ve bu diğer tarafa gidip pozitif halini alır yani + 14x olur. Sabit sayımızda - 10 buda diger tarafa gidip pozitif halini alır. Simdi yeni ifademiz. 5x + 14x = 28 + 10 yine benzer terimleri bir araya topluyoruz bizim benzer terimlerimiz 5x ve 14x toplarsak 19x olur. 28 ve 10 sayılarını topluyoruz 28 + 10 = 38 olur cevap. 19x = 38 Denklemin her 2 tarafını 19 ile sadeleştirme yapıyoruz yani bölüyoruz bu da x = 2 olur.